Przerwa na kawę pozytywnie wpływa na efektywność pracy
Przerwa na kawę pozytywnie wpływa na efektywność pracy. Kawa to jedna z tych rzeczy, bez której nie wyobrażacie sobie ani jednego dnia? Wiadome jest, że kawę powinno spożywać się z umiarem. Wiecie, że same przerwy między kolejnymi filiżankami tego aromatycznego i wyrazistego w smaku napoju pozytywnie wpływają na zwiększenie naszej produktywności? Według badań najodpowiedniejszą porą na wypicie kawy jest przedpołudnie. Dlaczego? Zaraz wszystko wyjaśnimy.
Badania zostały przeprowadzone przez dr Emily Hunter i dr Cindy Wu z Uniwersytetu Baylor. Przeprowadzono je na 95 pracownikach uczelni. Badane osoby zostały poproszone o to, by opowiedziały o swoich sposobach na regenerację, jak również przerwach, które robią sobie w ciągu dnia. Każdą chwilę, w której badani odchodzili od swoich biurek uznano za przerwę. Mogli udać się np. po filiżankę ulubionej kawy.
Podczas pracy przed komputerem nasza produktywność systematycznie spada. Wyniki wspomnianego badania pokazały, że im więcej czasu minęło od początku dnia do momentu pierwszej przerwy, tym była mniej użyteczna. Z kolei u pracowników, którzy przerwę robili w godzinach przedpołudniowych zaobserwowano korzystny wpływ na wzrost energii, koncentracji, jak również motywacji do pracy.
Podczas przerwy kawowej warto zrobić coś, co się lubi. Może to być związane z pracą, a nie musi. Jeżeli jakiś projekt wciągnął Was tam, że nie macie zamiaru się od niego oderwać, a praca przy nim to dla Was czysta przyjemność, bierzcie łyk kawy i działajcie dalej. Robiąc to co lubimy automatycznie poprawiamy nasze wyniki. Co więcej, zmniejsza się poziom „złego zmęczenia”. Jesteśmy bardziej zadowoleni z tego co robimy, bardziej usatysfakcjonowani i zmotywowani do dalszego działania.
To co, łyk kawy i działamy dalej!
[…] przez wiele drzwi. Ostatnie drzwi prowadziły do pokoju, z którego zaczęli badanie. Okazało się, że ich pamięć się […]